Αρχική σελίδα » Εργασίες Φοιτητών » Μουσική εκπαίδευση και STE(A)M

Μουσική εκπαίδευση και STE(A)M

Συμμετοχή στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του 9ου Διαδικτυακού Συνεδρίου της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε) με θέμα: "Η Μουσική Εκπαίδευση σε ένα κόσμο που αλλάζει: ταυτότητες, αξίες, εμπειρίες" (15-17 Απριλίου 2022).

Υπ. Καθηγήτρια: Σμαράγδα Χρυσοστόμου

 
Πώς συνδέονται οι υπολογιστές με τα φρούτα; Είναι δυνατόν να παίζουν τα φρούτα και τα νομίσματα μουσική;

Ο κος Γιάννης Μυγδάνης καθοδήγησε στους φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών σε ένα πρακτικό εργαστήριο για την χρήση της τεχνολογίας και της μουσικής τεχνολογίας μέσα στην σχολική τάξη.Παρουσίασε την αξιοποίηση εργαλείων όπως τα makey makey με τα οποία οι φοιτητές δημιούργησαν μουσική και συνόδευσαν το τραγούδι της Μαίης Κοκκίδου και του Γιάννη Μυγδάνη «το ‘Δου’του Δράκου».

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων «Η διαθεματική προσέγγιση στη διδασκαλία της μουσικής» και «Μουσικοπαιδαγωγικά Συστήματα» των δύο Τμημάτων. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε μέσα από την πράξη το μοντέλο STEAM, την προσέγγιση που τόσο δημοφιλής έχει γίνει τα τελευταία χρόνια.

Με την συμβολή και συνεργασία της κας Ελισσάβετ Περακάκη, μέλος ΕΕΠ του Τμήματός μας, φοιτητές και από τα δύο τμήματα πειραματίστηκαν με τον τρόπο παραγωγής ήχου χρησιμοποιώντας τα makey-makey και στη συνέχεια έμαθαν το τραγούδι και το συνόδευσαν με τα εργαλεία που μόλις ανακάλυψαν καθώς και με κρουστά όργανα τονικά και μη-τονικά, όπως μαράκες, ντέφι, boom-whackers, glockenspiel, κτλ. Το βίντεο που βλέπετε έχει προκύψει από το εργαστήριο αυτό. Είναι η δεύτερη φορά που τραγούδησαν το τραγούδι και σε πειραματικό στάδιο και ημι-αυτοσχεδιαστικό πολλά από τα μέρη της συνοδείας τους. Ο κος Μυγδάνης το επεξεργάστηκε και προέκυψε αυτό το πολύ όμορφο τελικό αποτέλεσμα.

Video - Το STE(A)M στη Μουσική Εκπαίδευση